(ΚΑΣΤΟΡΙΑ) ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΖΟΡΠΙΔΟΥ - Γιατί δεν πάει ο τόπος μας μπροστά ???



Καταθέτω, για την ιστορία, προσωπικές εμπειρίες σχετικά με το γιατί δεν προχωράνε κάποια πράγματα στον δήμο Καστοριάς μπροστά, έτσι για το πρωτόκολλο.Είναι πολλές οι ιστορίες, θα ξεκινήσω με αυτήν την μια αλλά θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Σίγουρα δεν είμαι η μόνη που γεύτηκε αυτή την πικρή αλήθεια, νομίζω όμως πως δεν πρέπει να τα κρατάμε αυτά για τον εαυτό μας και για τους λίγους που ήταν παρόντες και παρούσες και τα γνωρίζουν αλλά κάνουν ότι τα ξέχασαν, αλλά οφείλουμε να τα δημοσιοποιούμε γιατί ίσως έτσι το ξορκίσουμε το κακό, την μάστιγα αυτή που δεν ξέρω ποιο είναι το όνομα της, αλλά είναι παντού και είναι καταδικαστική για την εξέλιξη τόπων και ανθρώπων.

Πριν πολλά χρόνια λοιπόν στην μαρτυρική Κλεισούρα Καστοριάς, ένας τόπος με μεγάλη ιστορία, μετά από πολλές άλλες δράσεις που έλαβαν χώρα στο όμορφο χωριό, είχαμε συγκαλέσει με τον τότε γενικό πρόξενο της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη μια συνάντηση με πολλούς παράγοντες των τοπικών συλλόγων αλλά και εκπροσώπους υπουργείων καθώς και γερμανικών οργανώσεων που είχαν έναν στόχο:

Να δημιουργηθεί στο παλιό σχολείο, ένα υπέροχο κτήριο που είχε ανακαινιστεί αλλά έμεινε αναξιοποίητο για πολλά χρόνια, ένας ξενώνας τύπου youth hostel στις αίθουσες του εισογείου για να φιλοξενούνται οι ομάδες νέων που σχεδιάζαμε να έρχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από όλη την Ευρώπη και να διαμένουν για κάποιες μέρες με σκοπό να μαθαίνουν στο παραδειγμα της Σφαγής της Κλεισούρας την ιστορία όλων των μαρτυρικών τόπων της Ελλάδας.

Στον πρώτο όροφο θα λειτουργούσε βιβλιοθήκη, αίθουσα σεμιναρίων και φυσικά μια έκθεση με θέμα την μεγάλη ιστορία της Κλεισούρας και τα γεγονότα της μαρτυρικής εκείνης μέρας της 5ης Απριλίου 1944.

Είχαν έρθει και οι σύλλογοι Κλεισουριέων από Θεσσαλονίκη και Πτολεμαΐδα αλλά κανένας εκπρόσωπος του τότε δήμου Καστοριάς. Τόσο η χρηματοδότηση του εξαιρετικού αυτού εγχειρήματος όσο και η υλοποίηση των δράσεων που θα ακολουθούσαν με τις επισκέψεις από ομάδες νέων της Ευρώπης ήταν εξασφαλισμένη.

Σίγουρα μπορείτε να φανταστείτε τι θα σήμαινε αυτό για την Κλεισούρα όταν θα λειτουργούσε.

Μοναδική προϋπόθεση ήταν να το θέλει το χωριό και οι κάτοικοι του.

Η ημέρα έκλεισε με ομαδικό γεύμα που παρέθεσε ο πρόξενος σε μια ταβέρνα του χωριού για όλους τους συμμετέχοντες.

Στο τραπέζι εκείνο που κάθισαν όλοι και όλες, δόθηκαν υποσχέσεις ότι θα το βάλουμε μπροστά και θα το κάνουμε, βάλαμε και χρονοδιάγραμμα δράσεων γιατί για ένα κομμάτι των εργασιών θα έρχονταν εθελοντές από την Γερμανία, ως μια συμβολική πράξη εξιλέωσης για τα εγκλήματα των προγόνων τους.

Και τελικά;

Δεν έγινε τίποτα ή καλύτερα, κάποιοι έκαναν τα πάντα για να μην γίνει τίποτα. Η ιδέα και μόνο ότι ένας άνθρωπος που δεν έχει καταγωγή από το χωριό τους θα σήκωνε μια τέτοια πρωτοβουλία που είχε όλες τις προδιαγραφές για να πετύχει σκόρπισε φόβο και τρόμο στην Κλεισούρα.
Ξεχάστηκαν όλες οι υποσχέσεις, μια αμνησία έπεσε σε όλα τα κεφάλια που είχαν καθίσει στο ίδιο τραπέζι και ενώ άλλα έλεγαν, άλλα έκαναν.

Είπαν χίλια λόγια για μένα φυσικά, συκοφαντίες που σε κάνουν να γελάς και να κλαις μαζί.

Το κτίριο είναι ακόμα εκεί και περιμένει. Την Κλεισούρα συνεχίζω να την αγαπώ κι ας με διώχνουν με κάθε τρόπο οι Κλεισουριώτες, τους έχω συνηθίσει, έτσι ξέρουν να φέρονται, έτσι έχουν μάθει, δεν μπορούν να το αλλάξουν το χούι.

Με κάθε ευκαιρία πηγαίνω και κατά καιρούς έχω συνοδέψει ομάδες επισκεπτών από την Ελλάδα και την Ευρώπη για να τιμήσουμε την ιστορία και το ένδοξο παρελθόν της και θα συνεχίσω να το κάνω.

Όμως, ονειρεύομαι κάπου κάπου, όπως και τώρα, πόσο ωραία θα ήταν, αν οι άνθρωποι νοιαζόταν για τον τόπο τους και όχι αποκλειστικά για το ΕΓΩ τους.
Αυτά τα πολλά ΕΓΩ τους έχουν οδηγήσει το χωριό τους στην εγκατάλειψη, ποιος έχει όμως την ευθύνη;

Η ιστορία συνεχίζεται φυσικά, γιατί όπως λένε μερικοί, η αυτοδιοίκηση έχει συνέχεια. Συνεχίζουμε να κάνουμε τα πάντα για να μπλοκάρουμε οτιδήποτε έρχεται από την Ζορπίδου, να μην προχωρήσει καμία δική της ιδέα, σύσσωμοι όλοι μη τυχόν και την αφήσουμε να υλοποιήσει κάτι από όλα όσα έχει σχεδιάσει για το κοινό καλό γιατί έχει το κακό να οργανώνει πράγματα και ανθρώπους γρήγορα και αποτελεσματικά. Φταίει αυτή Γερμανία που την έμαθε να ανοίγει και να κλείνει δουλειές, αλλά εμείς φροντίζουμε να εμποδίζουμε και να τα σταματάμε όλα με μεγάλη επιτυχία! Τι κι αν ερημώνει ο τόπος;
Σημασία έχει να μην κάνει η Ζορπίδου και άλλες σαν την Ζορπίδου τίποτα, όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε να εμποδίζουμε όσα σχέδια και να φέρει. Ή να τα αντιγράφουμε και να τα οδηγούμε στην αποτυχία, κι αυτό καλό είναι.

Μπράβο σε όλους λοιπόν, έτσι και μόνον έτσι θα πάμε μπροστά!!!


ΠΗΓΗ - Sultana Zorpidu






ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ, ΑΠΟΡΙΕΣ ΚΛΠ ΜΗ ΔΙΣΤΑΣΕΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ :

E MAIL: mellas.honeyco@gmail.com
WA BUSINESS: +30 6943796019

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6943796019


ΑΓΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ <<ΜΕΛΛΑΣ>>
Το καλύτερο μέλι της ελληνικής υπαίθρου απευθείας από τις κυψέλες μας στο πιάτο σας




Σχόλια